Doç.Dr.E.Mahir Gülcan

Acıbadem Maslak, Kadıköy ve Bakırköy Hastaneleri

Çocuk gastroenteroloji ve beslenme, çocuk endoskopi uzmanı

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çocuklarda gastroskopi (yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı endoskopisi), kolonoskopi (kalın bağırsak endoskopisi) ve perkütan endoskopik gastroskopi-PEG (mideden beslenme)

9 Mart 2014 Pazar

Polipler, kalın bağırsağın (kolon ve rektumun) yüzeyini örten tabakanın (mukoza) anormal büyümesi sonucu gelişen ve bağırsak kanalı (lümen) içine doğru büyüyen oluşumlardır.
Çocuklarda en sık belirtisi makattan kan gelmesi, kanlı kaka yapmadır.

Bazı polipler, düz (sapsız veya sesil) bazıları ise bir sap ile bağırsak duvarına bağlıdırlar (saplı polip). Kalın bağırsağın en sık görülen hastalıklarından biridir. 
Genellikle iyi huylu olmasına rağmen poliplerin, kanserlerle olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90'dan fazlası polip zemininde gelişir. Bir polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre geçer. Polipler kanser öncüsü hastalık oldukları için kanserleşmeden önce çıkarılması gerekir. 
Bu nedenle makkattan kan gel gelen çocuklarda mutlaka kolonoskopi ile polip taraması yapılır ve polip varsa kolonosopi ile aynı seansda kolayca çıkarılılır.




Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder